youvia before after werkeilanden
youvia before after chill area INDELING kantoorvloer

Begin 2020 maakte het bedrijf DTG een rebranding naar Youvia. Online kreeg het bedrijf een nieuwe gestalte met nieuwe kleuren, beeldtaal en tone of voice. Er werd gefocust op de buitenwereld, op de klanten. Qua kantoor, voor de medewerkers werd alleen de verdiepingsvloer van het kantoorgebouw in Amsterdam Zuidoost ingericht met bureaus en vergaderkamers.

In de herfst van 2020 realiseerde de management assistent zich dat het kantoor van Youvia in Amsterdam Zuidoost ook een rebranding nodig had. Zowel qua energie met behulp van kleur en vormen als ook qua functie: naast werken is het een plek om elkaar te ontmoeten. Ze vroeg mij om hulp vanwege mijn aanpak: gericht op de juiste energie creëren voor de activiteiten van de mensen die er werken / verblijven.

In slechts acht weken tijd heb ik samen met de management assistent, de HR director en de coördinator bedrijfsvoering van Youvia een te gek traject gehad! Er is duidelijk geworden wat er nodig was en welke verlangens de teams hadden voor hun kantoor in Amsterdam Zuidoost. Ik heb een ruime-analyse gemaakt waarbij de energie op de vloer optimaal ingezet en versterkt gaat worden.

De kleur- en vormentaal van Youvia (het brand compass ofwel huisstijl) hebben we ingepast in het ontwerp door middel van nieuwe verlichting en raamfolie toe te voegen en de vaste wanden in te gaan kleuren. Het plezier en het ontmoeten hebben we gefaciliteerd door middel van een picknickarea, een huiselijke zithoek en het laten inrichten van een play-area door de teams zelf. Hieronder licht ik het analyse en ontwerpproces toe.

   

  vernieuwende aanpak Homecoachclub

  De analyse fase: we desire / need / feel&see

  oude situatie kantoorvloer Youvia Amsterdam maart 2020

  Om te beginnen is het van belang helder te hebben wat de vraagstukken / problemen zijn, ofwel wat is er nodig? Niet alleen vanuit praktisch oogpunt, maar ook vanuit de psychologische en energetische invalshoek.

  We DESIRE:
  * Plekken creëren voor eten & drinken met collega’s (NO-put & IN-put)
  * Ontmoeten en ont-moeten via plezier

  We NEED:
  * Ongestoord kunnen werken in functionele en comfortabele omgeving
  * Minder werkplekken (-20) en meer plekken om videocalls te doen

  We FEEL / SEE:
  * Brandcompass met kleur- en beeldtaal terug laten komen in interieur > plezierige vibes waar men elkaar graag ontmoet om samen te werken

  Acitvity Based Working

  Tijdens het intakegesprek bleek al snel dat de huidige indeling van de kantoorvloer alleen maar bestond uit werkplekken en vergaderkamers. Bovendien waren er te veel bureaus voor het aantal medewerkers, zeker met het oog op het steeds meer (al dan niet gedwongen) thuiswerken.

  De vergaderkamers werden veelal gebruikt voor videocalls in plaats van overleg in groter gezelschap. Ook het aantal vergaderkamers voor de slechts 66 werknemers op deze kantoorvloer was veel te hoog.

  De opgave werd dus om de vrijgekomen ruimte anders te benutten: namelijk voor het ontmoeten van en verbinden met elkaar, een fijne plek om samen te lunchen. En een plek om samen plezier te maken!

  activity based working

  Ruimte – analyse kantoorvloer

  ruimte analyse kantoorvloer Youvia Amsterdam

  In Amsterdam Zuidoost huurt Youvia in een verzamelgebouw de 4e etage, de zuid- en westgevel van dit U-vormige gebouw. De noordzijde ontbreekt, het gebouw is dus niet gesloten.

  Ik heb zowel een ruimte-analyse gedaan met het Lo Pan Kompas op gebouwniveau (zie hiernaast) als op verdiepingsniveau van de twee vleugels om een goed beeld te krijgen van de energieën op deze kantoorvloer.

  De dominante energie is in de zuidgevel en representeert een actieve, naar buiten gerichte Yang-energie (zon). Het element Aarde staat voor een neutrale energie. In de noordwest hoek domineert de naar binnen gerichte Yin-energie (maan).

  Youvia als re-seller van online marketingdiensten bestaat uit partnerships met leveranciers en klanten. Dit komt overeen met de sterk aanwezig Aarde-energie = Relaties & partnerschap in zuidgevel.

  De klanten van Youvia, ondernemers, hebben behoefte aan online zichtbaarheid, vindbaarheid en verkoop van hun producten / diensten. Dit komt sterk overeen met de Vuur-energie = Roem & erkenning in de punt van de zuidwestgevel (hier ligt ook het zwaartepunt).

  Matching van de teams met de ruimtelijke energie = vlekkenplan

  Om alle teams te kunnen voorzien van de diverse lichtinval en aanlevering van energie via de glazen gevels is het belangrijk om de binnenring open te breken. Het merendeel van de vergaderkamers wordt nu gebruikt om videocalls te doen, daar is natuurlijk veel minder ruimte voor nodig. Dit biedt de mogelijkheid om de verdiepingsvloer open te breken en de teams gedeeltelijk aan de binnenring te positioneren. Hier heb je een neutrale lichtinval (vanuit noorden), dit is koeler en beter voor de concentratie. Bovendien is het uitzicht daar vrijer, het biedt letterlijk lucht en ruimte.

  Voor het ontmoeten van elkaar en samen kunnen eten & drinken heb ik een picknick area gesitueerd tegenover het (nieuwe) keukenblok. Er komt kunstgras op de vloer en een viertal houten picknicktafels. Ernaast komt een zithoek, daar is plek om even met z’n tweeën te connecten.

  Het vlekkenplan is ontstaan door de diverse teams met hun type activiteiten te matchen aan de energie van de ruimte. De uitvoerende teams in de zuidvleugel en de analytische teams in de noordwestvleugel.

  vlekkenplan youvia Amsterdam
  True office indeling Astrid - homecoachclub

  VORM- en KLEUR toevoegen via het brand-compass van youvia

  Dit kantoor is in oude situatie een grijze bende van ellende: grijze vloertegels, witte grote bureaus met twee zwarte schermen en zwarte bureaustoelen. Wit systeemplafond en TL-balken erin. Glazen strakke gevel met aan buitenzijde uitzicht op andere glazen gevels en via binnenzijde uitzicht naar de Arena.

  Wat er nodig is om hier wat plezier, wat gezelligheid en creativiteit toe te voegen zijn (andere) vormen en kleuren. Het komt dus heel goed uit dat de kleur- en beeldtaal van Youvia bestaat uit vrolijke vormen: een ruit / driehoek, een cirkel, een pijl en een vierkant. De kleuren donkerblauw, lichtblauw, maisgeel en zacht rood maken het een vrolijk geheel.

  De vraag was hoe we dit konden inbrengen in het interieur met behoud van het functionele meubilair (bureaus, stoelen en schermen) en met een beperkt budget (dus behouden van vloer en plafond). Mijn oplossingen voor het toevoegen van ronde en schuine vormen in de rechte ruimte en het toevoegen van de huiskleuren van Youvia in het interieur:

  1. Om het binnenkomende licht letterlijk te kleuren heb ik een strook raamfolie voorgesteld net boven de bureaus. Ingekleurd met de kleur- en beeldtaal van het brandcompass zoals het ook op de website te zien is.

  2. Ronde vormen toevoegen in de vorm van hanglampen, deze geven meteen een huiselijkere sfeer. Zo kunnen (heel veel) TL-lampen uit en komt er verlegt het de blik naar de ronde lampen met sfeerlicht en daarmee weg van het witte plafond met klinisch licht. De grote ronde hanglampen hebben een doorsnede van 1 meter en komen boven de werkeilanden in de kleur maisgeel om wat zachtheid toe te voegen.

  3. Wanden inkleuren met de huiskleuren donkerblauw (voor concentratie), lichtblauw (voor creativiteit) en een accentmuur zachtrood (daar waar de brandblusser hangt). De kleur geel zal worden toegevoegd voor de versterking van de verzorgende en verbindende energie.

  4. De schuine vormen worden toegepast door een aantal bureaus diagonaal te plaatsen. Dit zorgt voor een speelse en actieve energie.

   

  raamfolie Youvia graphics
  ingekleurde wanden zuidgevel Youvia Amsterdam
  schuine opstelling Operations

  Budgetraming vs ontwerp

  In het begin van het traject moest er een budget genoemd worden waar team finance een CAPEX kon aanmaken. Ik heb toen heel snel met grove aannames en kengetallen een berekening gemaakt en dat budget was dan ook het uitgangspunt. 

  Vanwege het openen van de kantoorvloer en het verplaatsen van tussenwanden en deuren is het een klus van een week voor een aannemer. Daarnaast moeten er een aantal data-aansluitingen worden gemaakt voor de nieuwe werkplekken aan de binnenring.

   

  Ook moet de smeervloer gerepareerd worden (en daarmee kans om opnieuw in te kleuren) zodra de pantry-elementen worden gesloopt. De hele vloer wordt hiermee verder geopend en daar waar de dragende muren staan gaan we het dichtzetten richting de vaste elementen als toiletten en technische ruimten zodat er logische ruimten ontstaan voor kapstok, opslag kantoorbenodigdheden en een pantry achter het keukenblok voor de koelkasten en voorraad.

   

   

  Tijdens het ontwerp heeft de coördinator bedrijfsvoering heel veel zinvolle informatie aangeleverd zoals oude offertes en leveranciers voor de uitvoering. Ook heb ik direct gezocht naar mogelijke leveranciers voor grote uitgaven als de lampen, raamfolie en nieuwe keuken om budgetraming te kunnen maken. Ik vind het mijn plicht als Homecoachclub om een te gek ontwerp te maken wat past in het budget.

   

  Logo home coach club

  It’s a GO: verbouwen!

  Halverwege december is er een GO / NO GO Meeting geweest op het ontwerp zodat duidelijk werd waar opdracht voor kon worden gegeven. Op deze manier kunnen uitvoerende partijen hun materialen in gaan kopen en mensen inplannen voor de uitvoeringsfase in Q1 2021. Het slopen van vergaderkamers en opbouwen van pantrys en soloplekken is begonnen in januari 2021, zie hieronder een foto-impressie. 

  Vervolgens werd in februari de smeervloer gerepareerd en in Youvia-geel gesmeerd. Het is mooi om te zien dat tijdens de uitvoering de keuze voor kleuren pas echt goed te maken valt. Dan wordt de nieuwe ruimte zichtbaar en komt de visie tot leven. Mede omdat de keuken van hout wordt in plaats van donkerblauw (die kleur was niet meer leverbaar) zijn we van vloerkleur veranderd: het wordt Youvia-geel! Door de combinatie met de gele hanglampen wordt er zo één geheel gecreëerd.

  Het kunstgras voor de picknickarea en playarea werd geplakt op de tapijttegel om overbodig werk als egaliseren van de ondervloer te voorkomen. Daarna volgt het herinrichting van de werkeilanden met de hanglampen en raamfolie. Ook het inrichten van de soloplekken, de overlegplek bij HR zal dan plaatsvinden. Tenslotte wordt in april de nieuwe keuken geïnstalleerd. Op de achterwand komt de beeldtaal van Youvia, net als de raamfolie. 

  Ga naar Youvia

  Onze hulpvraag was: hoe kan ik onze kernwaarden vertalen naar een passende werkomgeving die aansluit bij de werknemers en Youvia. Waardoor onze collega’s zich goed voelen en gebruik maken van de juiste energie.

  Wil de Homecoachclub een concept bedenken waarin ons merk vertaald wordt naar een passende indeling en interieurontwerp voor onze kantoren.

  Anke biedt de juiste energie om dit concept te bedenken, te ontwerpen en tevens uit te voeren. De Feng Shui aanpak was verassend en de energie heerlijk om mee samen te werken.

  Liselotte

  HR director, Youvia

  Ik vond het heel fijn dat je zo concreet en pragmatisch bent. Je maakt het niet groter dan het is en daarmee ben je een echte helper.

  Je denkt en leeft mee en stelt je flexibel op, zo komen we samen tot het beste eindresultaat.

  Ben superblij met dit traject, heb het gevoel dat we het samen hebben gedaan.

  Beate

  management assistente, Youvia

  Het was een heel soepel en leuk traject. Ik werd aan de hand meegenomen en kreeg de ruimte om zelf keuzes te maken en invulling te geven.

  Ik ben aangestoken door je enthousiasme, je energie, kennis en kunde en sterke pragmatische aanpak.

  Chapeau!

  Beate

  management assistente, Youvia

  Wil jij ook een rebranding van en betere flow in jouw kantoor?

  Lets talk

  vertellende bouwvrouw Anke blauw (2)

  Deze website gebruikt cookies. Blijf je op de website, dan accepteer je het gebruik van cookies.