creatieproces budget

Energiekosten vet omhoog, help!?
Veel mensen hebben er last van, de enorme stijging in prijzen voor electra en gas (net als brandstof voor de auto). Met name het gasverbruik is in veel huishoudens nog hoog, we gebruiken het om water te verwarmen en zo te genieten van een warme douche en verwarmde woonruimten.

Ik zou natuurlijk allerlei praktische en technische voor de hand liggende tips kunnen geven om de kosten te verlagen, ofwel het gasverbruik te verminderen. Maar hey, dit kan jij zelf ook bedenken of googlen he.
Zo heb ik wel met de kinderen afgesproken om maximaal 2x per week te douchen of (samen) in bad te gaan. Wij hebben onze gasprijs twee jaar geleden vastgelegd voor drie jaar, dus wij merken op dit moment de verhoging van de prijzen nog niet in onze portemonnee. Maar ik vind het wel goed dat we bewuster gaan leven en beter omgaan met de energiebronnen. Minder verbruiken dus.

Zelf douche ik ook al jaren slechts 2x per week, de ochtendroutine die ik had om wakker te worden met een douche heb ik ingeruild voor 10 minuten schrijven. Gewoon alle gedachten die er zijn even uit het hoofd en op papier zetten. Om vervolgens een duidelijke intentie voor de dag te zetten. Dit brengt mij veel meer helderheid dan elke ochtend een douche. Bovendien vind onze huid zoveel water helemaal niet prettig, het droogt ons uit. Wist je dat? Je kan natuurlijk ook je lijf trainen door koud te douchen, inmiddels is de Wim Hoff methode gemeengoed geworden. Dat scheelt in ieder geval gasverbruik, nog niet het waterverbruik. Welke ochtendroutine past jou het best?

Belangrijkste vraag die wij ons zouden moeten stellen wanneer het gaat om onze energiekosten en daarmee dus het verbruik, is wat mij betreft: “wat levert het me op om het anders aan te pakken?”.
Wat minder verbruik van energiebronnen levert ons heel wat op: lagere kosten dus meer overhouden in onze directe portemonnee is natuurlijk een direct merkbaar resultaat. Maar voor de langere termijn willen we toch vooral onze Moeder Aarde behouden nietwaar? En onze kinderen leren daar zo goed mogelijk mee om te gaan.
Vanuit technisch perspectief zijn dan de volgende twee vragen essentieel om te beantwoorden:
1. Waar kan het energieverlies van mijn woning verminderd worden?
2. Kan ik op andere manier ruimte en water verwarmen in dit huis?

Om antwoord te geven op de eerste vraag is het noodzakelijk te onderzoeken waar er een hogere isolatiewaarde mogelijk is. Zeker de vooroorlogse woningen hebben nog veel potentie. Hoe vaak ik wel niet zie of hoor dat mensen in een mooi jaren ’30 huis met een sjaal om lopen in huis?! Want ja, als het huis écht goed wordt aangepakt dan zou dat wel eens ten koste van de bijzondere elementen in het huis kunnen gaan. Dan heb ik het namelijk over het plaatsen van voorzetwanden zodat de muren geïsoleerd zijn. Maar dan ben je er nog niet, ook de ramen moeten dan veelal vervangen worden en daar zijn vaak ook nieuwe kozijnen voor nodig. Natuurlijk moet het dak ook worden geïsoleerd, dat kan meestal wel van binnenuit en is eigenlijk nog het makkelijkst. De vloer is vaak de grootste klus, maar wel echt noodzakelijk anders houd je kou en vocht dat naar binnen komt.

De tweede vraag, daar zijn heel veel antwoorden mogelijk. De trend is nu om de CV ketel te vervangen voor een warmtepomp, dit is een behoorlijke exercitie omdat dan ook de radiatoren vervangen moeten worden. En er zijn grote apparaten nodig zoals een waterreservoir en daar moet maar net plaats voor zijn in huis. Zo heb ik voor mijn eigen huis nu een iets kleinere verbetering voor ogen: minder gas verbruiken door de radiatoren in de slaapkamers en kantoor vervangen door elektra-panelen. Dat betekent dat we alleen centrale verwarming houden in de woonkamer en dus alleen voor dat gedeelte hoeven te verwarmen met gas. Dit is heel simpel te regelen door elektra panelen op te hangen, daar waar gespeeld en/of gestudeerd wordt. Het is een heerlijke vorm van verwarmen: het voelt direct warm en hoeft dus alleen aangezet te worden wanneer je daar aanwezig bent. Ik vind die radiatoren toch al lelijke ondingen, deze slanke paneeltjes vind ik esthetisch gezien ook een verbetering.
Om te zorgen dat het extra elektra verbruik van natuurlijke bron komt is het een mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen. Dit hadden wij nog niet op ons platte dak omdat tijdens de bouw van onze bovenste verdieping het rendement van de panelen nog te laag was volgens mijn man. Inmiddels zijn we 5 vijf jaar verder en zijn de zonnepanelen steeds beter geworden. Dus dit is mijn volgende bouwproject.

Mocht jij nou ook jouw woonkamer elektrisch willen verwarmen (icm zonnepanelen natuurlijk), dan kan je een grote slag maken door op de vloer elektrische vloerverwarming te plaatsen. Dat is relatief simpel en ideaal als je toch al een andere vloerafwerking wil. Want je snapt, de hele bovenlaag van de vloer moet er dan uit. 

Wat ik met dit hele blog eigenlijk wil zeggen, is dat het interessant is om met een expert hierover in gesprek te gaan. Installateurs zijn de experts die je hiervoor moet hebben. Die kunnen bekijken en berekenen welke opties er zijn in jouw woning en welke impact dat heeft op het energieverbruik en jouw portemonnee.

En ja, als je gaat verduurzamen is dat in eerste instantie een investering. Als je dat geld niet voorhanden hebt is het mogelijk om de hypotheek te verhogen. Dan heb je wellicht niet direct lagere maandlasten maar wel zeker een lager verbruik. Voor dit soort verduurzamingen van je woning krijg je met gemak een uitbreiding op je hypotheek. En als je dan toch daar aan tafel zit bij je hypotheekverstrekker kan je meteen checken of de rente omlaag kan. Wellicht betaal je nog een rente opslag en is dat niet meer nodig omdat de woning in waarde is gestegen. Ook hier geldt: ga erover in gesprek met een expert zoals een financieel adviseur of hypotheekadviseur. Of google even op ‘opslagrente’ en ‘marktwaarde woning’.

Even praktisch voor de komende maanden: pak de wollen sokken en het warme vest maar alvast van zolder. Zodat als binnenkort de verwarming aan gaat deze op 18 graden kan in plaats van 20, dat scheelt alvast een paar tientjes aan energiekosten. Zelf leg ik ook regelmatig een plaid over mijn benen wanneer ik aan het werk ben achter de pc. Tussendoor lekker opwarmen met een dansje of wat trappen op en neer.
En wanneer de zon schijnt mijn thee drinken in de zon. Dat is niet alleen opwarmen maar ook opladen. Wij mensen hebben deze lux nodig, dat is geen luxe maar noodzaak. Het is nota bene gratis, dus je laat elke dag even opwarmen en opladen door de zon 🙂

 

 

Je ziet het, er zijn veel vragen die moeten worden beantwoord om te weten welke oplossingen voor jouw huis mogelijk zijn en welke passen bij de resources (tijd en geld) die jij nu beschikbaar hebt, ofwel eraan wil besteden.

Omdat ook dit technisch comfort van belang is in het dagelijkse woongenot heb ik dat als een van de drie invalshoeken opgenomen in mijn programma “My Home is my Canvas”. Zonder dat ik allerlei technische oplossingen ga aandragen is er zeker wel ruimte om er vragen over te stellen in het online klaslokaal. Zodat ik jou op weg kan helpen naar de experts die jij nodig hebt.

Vervolgens leer je in de CREATE module ook om als projectmanager op te treden. Je gaat aan de slag met jouw budgetraming en planning. Zodat jij controle hebt over jouw resources en als een opdrachtgever naar leveranciers kan fungeren. Want als jij eenmaal weet wat je wil is het ook zaak dat het er gaat komen. Let’s get it done!

Meld hier jouw interesse voor de volgende ronde van “My Home is my Canvas” en ik help je graag.

gouden driehoek - 3 invalshoeken

JA IK ONTVANG GRAAG GRATIS INFORMATIE VAN DE HOME COACH CLUB

Mail mij

Anke loves the Homecoachclub

Deze website gebruikt cookies. Blijf je op de website, dan accepteer je het gebruik van cookies.