ons penthouse, parel op mijn huis

MY PENTHOUSE – de parel op ons huis

Mijn eerste bouwproject: het ontwerpen en realiseren van ons penthouse

Toen ik dit huis ging bekijken zag ik meteen de mogelijkheden om te verbouwen en in te kleuren, dat is wat ik het liefste doe! Het huis was instapklaar, zeker ook omdat wij veel kasten en de (rol)gordijnen overnamen van de vorige bewoners. Het was een heel leuk proces waar ik van heb genoten, ik neem je even mee.

Ik was begin 2015 bevallen van ons tweede kind, onze eerste zoon. In die tijd gingen de woningprijzen omhoog, waren de rentestanden bijzonder laag (2%) en werden woningen in Amsterdam weer snel verkocht. Tijdens het vele wandelen en voeden van mijn pasgeborene ben ik gaan rondkijken en rekenen. Zo kwam ik er al snel achter dat ons appartement overwaarde had en snel verkocht zou kunnen worden. En met de lage rente kon ik veel meer geld lenen voor hetzelfde maandbedrag. En daarmee lag de mogelijkheid open om een gezinswoning te kopen.

 

Toen ik dit huis ging bezichtigen (slechts 1 kilometer verderop, maar wel in een goedkopere buurt) heb ik aangebeld bij bewoners verderop in de straat. Ik zag dat zij een opbouw aan het realiseren waren en vroeg daarnaar. Het bleek dat het allemaal in bestemmingsplan was vastgelegd dat er nog 1 verdieping op mocht worden gebouwd, dit heb ik later online nagezocht. Ook vertelde zij mij over de prettige woonsfeer van deze gezinsbuurt. Ik vind een woning kopen meer dan een zakelijke transactie en heb dan ook zelf op een zondagmiddag de deal gesloten met de vorige eigenaar. Ik was al bij mijn bank geweest en wist wat ik kon betalen.

Drie maanden later was het huis gekocht, financiering geregeld, appartement (zelf) verkocht en verhuizing geregeld. Zo fijn dat het een plug & play huis was, en waar ik zelf nog veel projecten kon gaan realiseren wanneer daar de tijd en (financiele) ruimte voor was. Eerste project: een opbouw realiseren van de bouwhypotheek.

 

ons penthouse, daily hotel in ochtendlicht

ons verlangen

Als drukbezette man en vrouw met ons werk en het gezin droomden wij over een plek in huis om onze tweezaamheid te vieren. Om even los te komen van het dagelijkse leven, even geen papa en mama te hoeven zijn. Gewoon onszelf, Anke & Raymond.

Hier kwam niet alleen onze slaapplek, maar ook een plek om even los te komen van de buitenwereld. Om jezelf terug te trekken. Praktisch gezien natuurlijk ook een aankleedplek met voldoende kastruimte. Eigen douche, wastafel en toilet. En een heerlijke zithoek. 

 

waarde toevoegen

Vanuit investeringsperspectief is het altijd zinvol om extra woonmeters toe te voegen, dat noemt men waarde toevoegen. De bank stemde in met extra hypotheek omdat het huis in waarde zou stijgen. Mijn doel werd om voor het extra bankbudget van EUR 60.000 het penthouse te bouwen. Hoe fijn om ook in onze eigen woning meerwaarde te creëren.

Ik heb een ‘penthouse’ ontworpen voor mijn man en mij. Deze extra verdieping is een enorme waardevermeerdering. De taxateur die de meerwaarde na verbouwing berekent doen dit altijd voorzichtig, zodat de bank geen risico loopt. Nu zijn de huizenprijzen in een stad als Amsterdam nog steeds aan het stijgen en is dit huis dus vanuit investeringsperspectief altijd een goede zet.

Als je nagaat dat we 45 m2 erbij hebben gemaakt voor een budget van EUR 60.000 komt dat neer op circa 1350 euro/m2. En dat terwijl de woningprijzen in deze buurt tussen de 3000-4000 euro/m2 liggen. Tel uit je winst!

keuken bar behand casa de yvon

schetsontwerp – plattegrond

Het duurde ruim een jaar om te wennen aan het huis en de nieuwe plek in de stad. Pas na deze gewenningsperiode had ik ruimte in mijn hoofd om de nieuwe verdieping te gaan ontwerpen. Vanuit functionaliteit had ik snel door wat ik wilde: slapen, aankleden, douchen en een plek om de stilte op te zoeken. Vanuit het verlangen hadden we behoefte aan enige luxe, ons dagelijkse hotel zeg maar. Want zodra je een gezin hebt en een heel vol huishouden te draaien heb je regelmatig behoefte aan even weg kunnen gaan van de hectiek en dagelijkse beslommeringen. Hoe fijn is het als dit gewoon in je eigen huis kan? Dus we wilden een soort hotelvibe.

 

 

Ik hoor enorm van comfort, maar ook van aaibaarheid, zachtheid, vrouwelijkheid. Het lichtgele bed had ik jaren daarvoor al aangeschaft, dus dat werd samen met de antracieten kozijnen, witte glanzen Pax kasten én de gouden gordijnen van mijn oma het kleurenpalet.

De energie van het leven heb ik toegevoegd door (grote) planten neer te zetten. Die vibe heb ik willen uitvergroten in de leeshoek en daarom heb ik daar gekozen voor botanisch behang in frisse groentinten. De accesoires zijn zoveel mogelijk zwart, de kleur van Yin. 

Door het een grote open ruimte te laten zijn met slechts een schuifdeur als toegang voelt het enorm ruim, vandaar onze benaming: het penthouse.

 

plattegrond penthouse

COMFORT IN KLIMAAT EN LICHT

Aangezien het tegenwoordig steeds warmer wordt in de zomer, en ook steeds vaker heel erg warm heb ik gekozen voor een airco. De airco kan zowel de lucht koelen als de lucht verwarmen. Wat ben ik blij met dit separate systeem. Zo ben ik onafhankelijk van de centrale verwarming met de thermostaat in de woonkamer. En nu we vaker thuis werken is het heerlijk om het juiste klimaat te kunnen regelen in ons penthouse. Ook het ventileren / drogen gaat via de airco, wel zo praktisch want ik wilde graag een open douche. Aangezien het een behoorlijke ruimte is heb ik gekozen voor twee uitblaasunits. En ik heb gekozen voor units in het plafond, de meest elegante optie. Op het dak is plek voor de buitenunit, en aangezien dit de noordgevel is komt dit helemaal goed uit! Hij staat ook nog eens goed beschut en uit het zicht, dus ik ben er heel erg blij mee.

Voor de installateur was het wel een hele puzzel boven het plafond. Want ik had ook inbouw armaturen uitgekozen met grote lampen erin om mijn kledingkast goed aan te lichten. Ik ben gek op mooie lampen en ik koop de meeste designexemplaren via Marktplaats omdat ik precies weet welk type ik wil hebben. Ik was dan ook heel erg blij dat ik twee inbouwspots met drie lampen had gevonden voor mijn budget.

De kastenwand heb ik vanwege het beperkte budget goedkoop gehouden door bestaande Pax kledingkasten mee naar boven te nemen. Om het toch een mooi weggewerkt geheel te laten zijn heb ik de scheidingsmuren door laten lopen en passen de kasten er mooi in.

Ik hou van de stoerheid van het beton van de vloer. De vloer heb ik geschilderd met betonverf, in de kleur zonnebloemgeel. Zo schijnt bij ons altijd de zon! Het meeste daglicht komt via de grote glazen puien aan de noordzijde binnen dus deze gele aardse tint is dan een fijne aanvulling.

ons penthouse, de kleedkamer

Licht, lucht en ruimte

De grote raampartijen en de hoogte van drie meter maken dat het luchtig en ruim voelt, al het daglicht stroomt naar binnen. Zo kwam het dat er een jaar na de ingebruikname er een klein bureautje bij kwam. Ik was begonnen met journalen en de noordelijke lichtinval is de perfecte energie voor introspectie.

Inmiddels is dit bureau ook in gebruik als werkplek sinds we begin 2020 zoveel thuis zijn. De ene keer werk ik er, de andere keer neemt mijn man het penthouse als plek voor de dag.

We hebben dubbele douches gemaakt zodat we romantisch samen kunnen douchen, en ook kan ik hier lekker shamponellen met mijn dochter. De wastafel wilde ik echt een eyecatcher laten zijn, zowel qua vorm als materiaal. De zijmuur is schuin, dat is de vorm van onze verdieping. Dus ik heb gekozen voor een wastafel met een schuine lijn erin. Door een extra voorzetwandje te laten plaatsen is er ruimte voor spullen en ik heb het ingekleurd met dezelfde kleur als de vloer. Aan de muur hangt een wandkleed uit Sri Lanka welke we hebben gekocht op onze huwelijksreis. Daar worden we nu iedere dag aan herinnerd!

Homecoachclub - my penthouse - de parel op ons huis
open badkamer penthouse

Groene relaxhoek

In deze hoek wilde ik een zitplek creëren om even rustig te bellen of lezen. Om dat gevoel te stimuleren heb ik gekozen voor botanisch behang. En dat kwam helemaal letterlijk en figuurlijk tot leven toen mijn buurvrouw haar grote palmplant en pot aanbood, wow wat is het nu een gave hoek geworden!


Toen ik een paar jaar later Feng Shui ging studeren kwam ik erachter dat deze zuidoost hoek staat voor het levensthema Overvloed & Vitaliteit. En deze Hout-energie inderdaad door middel van planten en groentinten zich laat uiten. Zo leuk om dat te ontdekken!

Ons penthouse, ons Daily Hotel!

Het is ongelooflijk fijn om in het penthouse te zijn. Omdat er veel licht binnenkomt, zowel van de noordelijke voorzijde als het warme zonlicht via de achterzijde. Ik vind het heerlijk om er de hele dag te vertoeven. Ik kijk er mijn online videolessen, ik schrijf er graag omdat ik dan afgezonderd ben van de rest van het (hectische) leven. Videocalls kan ik er ook prima doen, net als een presentatie maken op mijn laptop. En natuurlijk is het heerlijk om op de luie stoel een boek te lezen of naar de wolken te staren.

Het is echt de parel op ons huis. En dankzij het vele thuis moeten zijn gebruiken we het nu optimaal en ben ik superblij met deze investering. Wat een comfort, wat een ruimte, met al dat licht en lucht letterlijk een plek om op te laden! En financieel gezien ook interessant: de meerwaarde is veel hoger dan de bouwhypotheek.

lezen in penthouse, Hout hoek

Wil jij ook een parel bouwen? 

 

Let’s talk

Anke loves the Homecoachclub

Deze website gebruikt cookies. Blijf je op de website, dan accepteer je het gebruik van cookies.