overview true office astrid - Homecoachclub

Astrids True Office

Van keuzestress naar stappenplan

Eind 2020 verhuisde Astrid met haar kantoor naar een nieuwe plek. Als cadeau voor haarzelf heeft ze mij, de Homecoachclub ingeschakeld. Om zo aan de hand genomen te worden en een leuk ontwerp- en uitvoeringsproces in te gaan. Daar wilde ik maar al te graag aan meewerken natuurlijk! Ik maakte een plan en offerte, en zij zei ‘JAAA!’.

Astrid wilde hulp bij het kunnen kiezen van vloerbedekking en de wanden: verf / patroon / behang  en welke kleuren dan? Want er is zoveel keuze en er is zoveel moois; daar krijg je vanzelf keuzestress van. Met mijn aanpak ontstaat er richting en een framework. Ik nam Astrid mee op reis zodat zij zicht het proces ook eigen maakt. Mijn aanpak bevat drie overzichtelijke stappen, elk bestaande uit een videocall en acties.

 

stappenplan true office - Homecoachclub

De visualisatie: I need / see / feel / desire

True office Astrid pinterest board homecoachclub

Om de visualisatie-oefening te gaan doen is het van belang voor mij om te weten wat je verlangens zijn voor de (werk)plek. Door je verlangens helder te hebben, zet je al een bepaalde toon of vibes. Vervolgens is het zaak om pragmatisch te benoemen welke activiteiten er plaats gaan vinden. 

Astrid wil vijf verschillende activiteiten in haar kantoor. Ze heeft een combinatie van Yang / naar buiten gerichte activiteiten en Yin / naar binnen gerichte activiteiten. Door zo te categoriseren zie je of het de juiste mix is aan energie voor jou om met een voldaan gevoel naar huis te gaan.

Tijdens de visualisatie-oefening nam ik Astrid mee op reis in de nabije toekomst. We gingen naar een dag in december 2020 waarbij ze met veel plezier naar haar nieuwe kantoor ging. Ik vertelde haar wat ze onderweg ziet (mooie luchten) en hoort (de vogeltjes fluiten). Ze loopt de Ondernemerstuin binnen, neemt een lekkere verse kop koffie mee naar boven en opent haar kantoordeur. Wow, wat een licht en uitzicht! Ik heb haar door de diverse activiteiten geloodst en mogelijkheden ‘laten zien’ qua vibes, vormen, kleuren. En na een klein half uurtje was ze weer terug in het nu en vertelde ze me wat ze had gezien. Ze zag al een indeling, voelde zachte materialen en een samenhangend geheel.

Feng Shui analyse – de Vijf Elementen

Iedereen heeft een eigen karakter, gevormd via nurture & nature. Met de Vijf Elementen analyse uit de Klassieke Feng Shui kan je zien wat je van nature in je hebt aan Elementen. Elk van de Elementen staat voor bepaalde energie (richting en snelheid). Door je bewust te worden van jouw Elementen en eigenschappen kan je deze bewust inzetten in jouw ruimte. Om de eigenschappen die je wil uitvergroten of juist te verzachten.

De verschillende typen energie van de Vijf Elementen beschrijf en bespreken we vervolgens om te zien welke eigenschappen meer of minder herkenbaar zijn. Een kort overzicht van de verschillende typen energieën:

HOUT = ‘ik kan’ energie omhoog gaand
VUUR = ‘ik wil’ energie, omhoog en vooruit
AARDE = ‘ik doe’ energie, neutraal en horizontaal
METAAL = ‘ik geef’ energie, ronddraaiend
WATER = ‘ik ben’ energie, doorstromen

Voor Astrid geldt dat zij van nature vier van de vijf Elementen even sterk aanwezig heeft, het Water Element mist zij volledig in zichzelf. Dit verklaart waarom ze de zee zo graag opzoekt, haar kantoor aan het water heeft uitgekozen en van de noordelijke Yin energie houdt. Dat brengt alles in harmonie, de juiste mix!

plaatje 5 Elementen

De ruimte-analyse – de energie en kenmerken in kaart

plaatsbepaling true office

Naast de persoonlijke Vijf Elementen analyse maak ik ook een ruimte analyse. In de klassieke Feng Shui wordt gebruik gemaakt van een speciaal kompas, genaamd de Lo Pan, dat bestaat uit verschillende sectoren die staan voor de Vijf Elementen. Het Bagua stelt de verhoudingen tussen de vorm van de ruimte en de daarin werkende energie vast. Het Bagua vormt de ‘acupunctuur’-kaart van de plek / ruimte / situatie en legt het verband met de natuurlijke omgeving. Elke richting, genaamd sector, heeft specifieke kwaliteiten en eigenschappen. 

Ik begin met het vaststellen van de ligging van de werkplek ten opzichte van het natuur en zijn natuurlijke omgeving. Met de Lo Pan erop wordt zichtbaar waar de sectoren zich bevinden. Er zijn veel ramen waar de Chi, de energie, door wordt aangeleverd. Er is veel Yin-lichtinval doordat de ramen zich voornamelijk op de west- en noordkant bevinden. Bovendien ligt het kantorencomplex naast de botanische kruidentuin (voorheen onderdeel van natuurlijke medicijnfabrikant VSM) en aan het water.

overview westhoek true office
Westhoek true office Astrid - Homecoachclub

Op onderzoek uit!

Na deze inzichten kwamen we gemakkelijk tot de conclusie dat het Waterthema doorgezet zou gaan worden in het interieur. Ik had een donkerblauw behang met vissen in Pinterest gezet en Astrid was er meteen verliefd op, zo tof als het in één keer raak is!

Helemaal vol van energie stuurde ik Astrid op onderzoek uit:

  • Vloerbedekking: natuurlijk materiaal (gras, sisal, kokos, wol) in zandkleur (strand waar Astrid zo van houdt) zodat ze ook met blote voeten kan rondlopen in haar kantoor

     

  • Plaid / deken voor over de hypnosestoel in blauw/groene soepele stof, eventueel met golvend patroon

     

  • Bekijken van behang voor de oostelijke Hout-sector: welke kleuren blauw en zeegroen spreken aan, voelen ze lekker zacht / aaibaar (dat is het voordeel van behang ten opzichte van verf, het brengt textuur).

Alle producten die Astrid aanspreken pint ze direct in Pinterest zodat er een overzicht ontstaat waar je later uit kan kiezen en er een boodschappenlijst ontstaat.

Pinterest board true office Astrid

Indeling van de ruimte volgens de lo pan

Het speciale kompas, de Lo Pan genoemd, bestaat uit acht sectoren waarbij elke sector specifieke kwaliteiten en eigenschappen heeft en staat voor een van de acht hoofdthema’s. Deze sectoren en thema’s kan je matchen aan de geplande activiteiten zodat je optimaal gebruik maakt van de kwaliteiten en bijbehorende energie.

In de werkruimte van Astrid zijn alle Elementen aanwezig en kunnen we gemakkelijk matchen aan de geplande activiteiten. En zo ontstaat de indeling van de ruimte als vanzelf.
Vervolgens worden de kenmerken van de sectoren vertaald naar vorm, kleur en materiaal voor meubels. Net als de kleuren en patronen voor de diverse zones op de muren. Tenslotte MATCH ik Astrids favoriete accessoires aan de passende sector.

Lo Pan true office - homecoachclub
True office indeling Astrid - homecoachclub

Wow, so much fun and ease in this project! Wat een fijn resultaat:

Toen Astrid iemand zocht om te helpen haar nieuwe kantoor om te toveren tot droomplek dacht ze meteen aan mij vanwege mijn bevlogenheid en gedrevenheid over mijn Homecoachclub.

We hebben een podcast opgenomen over het proces, hoe we samen stap voor stap haar ideale kantoor hebben gecreëerd, maar reken maar dat er voor jou ook heel veel nuttige en leuke tips en ideeën voorbij komen. Laat je lekker inspireren en misschien gaat het bij jou ook wel kriebelen!

Luister

Astrid en Anke de podcast - Homecoachclub

Deze website gebruikt cookies. Blijf je op de website, dan accepteer je het gebruik van cookies.