youvia before after werkeilanden
youvia before after chill area INDELING kantoorvloer

In de herfst van 2020 realiseerde de management assistent zich dat het kantoor van Youvia in Amsterdam Zuidoost ook een rebranding nodig had. Zowel qua energie met behulp van kleur en vormen als ook qua functie: naast werken is het een plek om elkaar te ontmoeten. Ze hadden hulp nodig bij het benoemen van de verlangens en behoeften voor de werkomgeving: een kantoorvloer ingericht op de juiste energie creëren voor de activiteiten van de mensen die er werken / verblijven.

De vraag was hoe het brand compass konden inbrengen in het interieur met behoud van het functionele meubilair (bureaus, stoelen en schermen) en met een beperkt budget (dus behouden van vloer en plafond).

In slechts acht weken tijd is het gelukt om samen met de management assistent, de HR director en de coördinator bedrijfsvoering van Youvia een plan en ontwerp te maken en over te gaan tot uitvoering!

Vanuit een helder overzicht van behoeften (van pijn naar verlangen en wensen) en begroting was het easy om het analyse en ontwerptraject in te gaan. Zij kregen steeds meer inzichten en vertrouwen en konden daardoor zelf keuzes maken. Daardoor voelden zij zich gesterkt, empowered en gaf het joy en energie, heerlijk!

In het voorjaar van 2021 waren medewerkers blij verrast met de nieuwe werkomgeving. Zij komen weer met plezier naar kantoor, want daar is het tof om te zijn.

   

  Onze hulpvraag was: hoe kan ik onze kernwaarden vertalen naar een passende werkomgeving die aansluit bij de werknemers en Youvia. Waardoor onze collega’s zich goed voelen en gebruik maken van de juiste energie.

  Wil de Homecoachclub een concept bedenken waarin ons merk vertaald wordt naar een passende indeling en interieurontwerp voor onze kantoren.

  Anke biedt de juiste energie om dit concept te bedenken, te ontwerpen en tevens uit te voeren. De Feng Shui aanpak was verassend en de energie heerlijk om mee samen te werken.

  Liselotte

  HR director, Youvia

  Acitvity Based Working

  activity based working

  Tijdens het intakegesprek bleek al snel dat de huidige indeling van de kantoorvloer alleen maar bestond uit werkplekken en vergaderkamers. Bovendien waren er te veel bureaus voor het aantal medewerkers, zeker met het oog op het steeds meer (al dan niet gedwongen) thuiswerken.

  De vergaderkamers werden veelal gebruikt voor videocalls in plaats van overleg in groter gezelschap.
  Ook het aantal vergaderkamers voor de slechts 66 werknemers op deze kantoorvloer was veel te hoog.

  De opgave werd dus om de vrijgekomen ruimte anders
  te benutten: namelijk voor het ontmoeten van en verbinden met elkaar, een fijne plek om samen te lunchen. En een plek om samen plezier te maken!

  De analyse fase: we desire / need / feel&see

  Het startpunt is het overzichtelijk weergeven van de huidige situatie. De hoeveelheid werkplekken en vergaderkamers, de mogelijkheden voor ontmoeten, plek om te eten en drinken. En natuurlijk de huidige look & feel, de vibe zoals ik het noem. Want die vibe is er. Zoals je ziet op onderstaande foto was er een saaie, kille en letterlijk kleurloze vibe.

  oude situatie kantoorvloer Youvia Amsterdam maart 2020

  Om te beginnen is het van belang helder te hebben wat de vraagstukken / problemen zijn, ofwel wat is er nodig?
  Niet alleen vanuit praktisch oogpunt, maar ook vanuit de psychologische en energetische invalshoek. 

  We DESIRE:
  * Plekken creëren voor eten & drinken met collega’s 
  * Ontmoeten en ont-moeten via plezier

  We NEED:
  * Ongestoord kunnen werken in functionele en comfortabele omgeving
  * Minder werkplekken (-20) en meer plekken om videocalls te doen

  We FEEL / SEE:
  * Brandcompass met kleur- en beeldtaal terug laten komen in interieur > plezierige vibes waar men elkaar graag ontmoet om samen te werken

  Ruimte – analyse om de teams te matchen met de ruimtelijke energie

  ruimte analyse kantoorvloer Youvia Amsterdam

  Met mijn meetinstrument, het Lo Pan Kompas, maak ik een analyse van de hoeveelheid en type energie die binnen komt in de ruimte via de ramen. 

  De dominante energie is in de zuidgevel en representeert een actieve, naar buiten gerichte energie. Het element Aarde staat voor een neutrale verzorgende energie. In de noordwest hoek domineert de naar binnen gerichte energie.

  Door te kijken naar de bedrijfsactiviteiten en de afzonderlijke teams is het een logische puzzel om de teams te matchen met de aanwezige ruimtelijke energie.

  Het vlekkenplan is het resultaat door de diverse teams met hun type activiteiten te matchen aan de energie van de ruimte. De uitvoerende teams in de zuidvleugel en de analytische teams in de noordwestvleugel.

   

   

  vlekkenplan youvia Amsterdam

  VORM- en KLEUR toevoegen via het brand-compass van youvia

   De vraag was om het brandcompass te vertalen naar het interieur zodat het een authentiek Youvia kantoorvloer zou worden. Wat is er nodig om hier een vibe van plezier te creëren die uitnodigt tot ontmoeten en aanzet tot creativiteit?
  De vibe creëren doe je door vormen, kleuren en materialen toe te voegen.

  Het komt dus heel goed uit dat de kleur- en beeldtaal van Youvia bestaat uit basale vormen die willekeurig geplaatst zijn. De kleuren donkerblauw, lichtblauw, maisgeel en zacht rood maken het een vrolijk geheel.

  De vraag was hoe we dit konden inbrengen in het interieur met behoud van het functionele meubilair (bureaus, stoelen en schermen) en met een beperkt budget (door ook tapijttegels en systeemplafond te behouden).
  Mijn oplossingen voor het toevoegen van ronde en schuine vormen in de rechte ruimte en het toevoegen van de huiskleuren van Youvia in het interieur:

   

  1. Om het binnenkomende licht letterlijk te kleuren is raamfolie aangebracht boven de bureaus. Ingekleurd met de kleur- en beeldtaal van het brandcompass zoals het ook op de website te zien is.

  2. Ronde vormen toevoegen in de vorm van hanglampen, deze geven meteen een huiselijkere sfeer. De grote ronde hanglampen hangen boven de werkeilanden in de kleur maisgeel en het natuurlijke materiaal wolvilt om wat zachtheid toe te voegen. Zo kunnen (heel veel) TL-lampen uit en wordt het klinische licht vervangen door warm licht.

  4. De schuine vormen zijn toegepast door bureaus diagonaal te plaatsen. Dit zorgt voor een speelse en actieve energie.

  indeling schuine bureaus zuidgevel

  Budgetgestuurd ontwerpen

  Om te zorgen dat een plan ook uitgevoerd gaat worden is het in bedrijfsleven noodzakelijk een begroting af te geven aan team Finance die dit mee kunnen nemen in de budgetteringsronde. Door middel van grove berekeningen en kengetallen is een begroting te maken. Dit werkt heel verhelderend en snel. 

   

  Deze begroting wordt dan als uitgangspunt meegenomen in het ontwerptraject. Tijdens het ontwerptraject is gezocht naar oplossingen en mogelijkheden die passen binnen de begroting.

  Onderdeel van mijn ontwerpplan is dan ook altijd een budgetraming en tracking waarin de aantallen overzichtelijk zijn weergegeven. Om vervolgens in het offertetraject keuzes te maken die passen binnen de begroting.

   

  Ik vind het mijn plicht als ontwerper / adviseur / coach om een te gek ontwerp te maken wat past in het budget. Zodat er bij de Go / no go meeting besloten kan worden om over te gaan tot uitvoering. 

  En daadwerkelijk die fijne werkomgeving gerealiseerd gaat worden.

   

  Ga naar Youvia

  Om aan de medewerkers te laten zien wat de plannen waren en de tussenstand van de verbouwing (dit gebeurde tijdens de lockdown van 2021) heb ik met veel plezier een vlog gemaakt op de kantoorvloer. Vanwege de lockdown heb ik deze vlog samen met mijn dochter gemaakt en niet met een professioneel team. Zie hier de vlog over de tussenstand van de verbouwing van kantoor in Amsterdam.

  Na de verbouwing van het kantoor in Amsterdam is ook het kantoor Zwolle onder handen genomen. Daar werkt een groot salesteam en heeft het brand-compass op een andere manier uiting gekregen in het interieur. Dat ontwerp heb ik toegelicht in deze video zodat medewerkers weten wat er aan komt.

   

  DIT IS WAT MIJN OPDRACHTGEEFSTER ZEGT OVER HET REBRANDINGSTRAJECT VOOR DE KANTOREN:

  Het was een heel soepel en leuk traject. Ik werd aan de hand meegenomen en kreeg de ruimte om zelf keuzes te maken en invulling te geven.

  Ik ben aangestoken door je enthousiasme, je energie, kennis en kunde en sterke pragmatische aanpak.

  Chapeau!

  Beate

  management assistente, Youvia

  Wil jij ook een rebranding van en betere flow in jouw kantoor?

  Lets talk

  vertellende bouwvrouw Anke blauw (2)

  Deze website gebruikt cookies. Blijf je op de website, dan accepteer je het gebruik van cookies.